Vasaloppsbyn är ett samverkans projekt mellan Vasaloppet, Mora köpstad och Mora kommun. Syftet med projektet är att göra Vasaloppets publika arrangemang större och mer attraktiva samt attrahera en större publik till Mora och regionen under Vasaloppets vinter och sommarveckor. Under projektets första genomförande fas vinterveckan 2017 genomfördes utställningar som belyste Moras näringsliv, besöksmål och varumärken, en festplats nära målet lyfte lokalproducerad mat och hantverk, isskulpturer och konstverk lockade deltagare och besökare till att i högre grad ta del av Moras upplevelser och shopping. En karta som illustrerade målområdets utbud av evenemang, restauranger, caféer och butiker trycktes upp och delades ut tillsammans med Magasin Mora och andra trycksaker som kommunicerade Mora och regionen. PR och marknadsföringsaktiviteter genomfördes i dagtidningar, lokalblad, radio, TV och på sociala media´.

 

”Välkommen till folkfest i Vasaloppsbyn Mora”

För snart 500 år sedan drog Gustav Vasa upp spåret som nu långt över en miljon människor skidat i. Världens största skidlopp Vasaloppet symboliserar också startpunkten för vårt lands historia. Välkommen att fira Vasaloppet med oss i Vasaloppsbyn Mora.

Under Vasaloppets vinter och sommarveckor ställs Moras centrala delar om till Vasaloppsby dit man kommer från när och fjärran inte bara för att delta i något av loppen utan också för att ta del av folkfesten där mat och dryck, nöjen, konserter, föreläsningar och utställningar spär på skidupplevelsen.

I Vasaloppsbyn Mora finns det berömda målområdet med målportalen där hundratusentals idrottare och motionärer passerar varje år. Här arrangeras Vasaloppsmässan, norra Europas största mässor samt ett stort utbud av nöjen och upplevelser runt om i Mora.

 Nyhet vinterveckan 2017 är Festplatsen i Tingshusparken intill skidspåren där en gammeldags marknad byggs och fler lokala hantverkare och producenter lyfts fram. Utemat och dryck med smak av Mora och Dalarna serveras kring torgeldar i parken och hästskjutsar, snölek och skoj för barnen ordnas strax intill.

 Isskulpturer och pop-upkonstverk i centrum och en Morautställning längs gångstråket mellan mässområdet och målgången är fler exempel på sevärdheter som ska förstärka upplevelsen av vinterveckan i Mora.

Konserter, med bl.a. Panetoz och Marit Bergman, invigningsceremonier, föreläsningar, Vasaloppsdans, After-ski och middagar med underhållning arrangeras runt om i Mora.

Ett av Moras sommaräventyr är Vasaloppets sommarvecka då Vasaloppsbyn Mora startar  igen. – en folkfest med nya aktiviteter och en härlig sommarfestival.  Så varmt välkommen och uppleva vintern i Mora, och välkommen tillbaka igen till våren, sommaren, hösten och julen i Mora!

ARKIV 2015-08-15 Cykelvasan 2015
Foto: Ulf Palm kod 71515

 

Projektledare Vasaloppsbyn

Camilla Collett 073-324 24 52