Grannas Olsson Hemslöjd, Dalahästar

Välkommen till Grannas Olsson Hemslöjd

Grannas Anders Olsson (med smeknamnet Pelle) var äldst av 9 syskon och fick tidigt lära sig ta ansvar och bidra till familjens försörjning. 1920, 24 år gammal, fick Anders en stororder och började i hemgårdens bagarstuga tillverka vit- och svartflammiga trähästar som stod på en hjulförsedd platta. 1922 övergick han till att tillverka Dalahästar och samma år grundades företaget. Förutom trähästarna tillverkades även vävredskap, gardinstänger etc. Försäljningen skedde via resande ombud, bl a Anders Henriksson från Nusnäs, som har berättat att han redan 1926 åkte runt och sålde dalahästar från Grannas Anders produktion.

De båda yngre bröderna Nils och Jannes (1922: 9 resp 7 år) hjälpte storebror att snickra hästar när skoldagen var över. Tillsammans med de övriga syskonen fick de också hjälpa till att dra en bandsåg för hand som Anders köpt. Bandsågen var en viktig investering för att få en rationell tillverkning av dalahästar. Under senare delen av 1920-talet försågs maskinen med motor. 1928 gifte sig Anders med Maria och flyttade inom byn med rörelsen. Pojkarna Nils och Jannes, nu 13 resp 15 år gamla, fick en kartong med 13 cm sågade trähästämnen av Anders och detta utgjorde starten till deras dalahästproduktion.

Täljare lejde Anders mest i Nusnäs, men då han 1937 ville tillverka en 5 cm häst fick han vända sig till Vattnäs och deras erkänt skickliga träsnidare för att få hjälp. Tio år senare lyckades Nusnäs täljare göra en ännu mindre häst, 3 cm, i serieproduktion. 1939, samma år som den stora världsutställningen i New York, uppfördes första snickeribyggnaden på den plats företaget ligger idag.

Företaget idag 

Tillverkning av dalahästar idag är en säregen blandning av ett genuint hantverk och rationell serieproduktion. 1939 producerades drygt 20 000 dalahästar – nuförtiden tillverkar vi cirka 100 000 stycken per år, med endast rikt- och planhyvel och tre bandsågar i maskinparken. De flesta besökare förundras över det verkliga hantverk som Dalahästtillverkningen är. Visste du att vi alltid kan se vem som har täljt och vem som har målat  -hästarna är verkligen ”dubbelt” unika.

Grannas A Olsson Hemslöjd är fortfarande ett familjeföretag och drivs av tredje generation och i personalstaben finns även den fjärde generationen. Femte generationen består av tre pojkar och en flicka.

Kontakt:

0250 -372 50

info@grannas.se

www.grannas.se

Grannas Olsson Hemslöjd, Dalahästar
Edåkersvägen 24, Nusnäs, Sverige
Edåkersvägen 24, Nusnäs, Sverige