Sommar i Mora

Mora är sommarstaden med shopping och upplevelser för hela familjen. Välkända besöksmål lockar till besök hos Anders Zorn, Tomten och Dalahästens hemby Nusnäs. Musik, dans och sportarrangemang fyller Moras sommarprogram.Med över 300 butiker, caféer och restauranger är Mora platsen i Dalarna som ger ett unikt utbud av kultur, sport och nöje.

Besöksmål i Mora

Konstnären Anders Zorn är ett av Moras starka varumärken som lockar långväga besökare. På Zornmuseet visas alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Just nu pågår sommarutställningen När och fjärran. Andra populära besöksmål är Zorngården, Zorns Textilkammare, Dalahästtillverkningen i Nusnäs och sagolandet Tomteland som med nytt sommarprogram bjuder på ännu större äventyr för de små.

Tidsresan på Zorns gammelgård

På Zorns gammelgård utspelar sig Tidsresan ett historieäventyr för barn och ungdomar. Tillsammans med en guide gestaltas livet från förr och man får uppleva historien med dramatiserade visningar. Tidsresan tar sin början i medeltiden och sträcker sig till 1860-talet, den tid då Anders Zorn var barn.

Musik och dans för alla smaker

I sommar väntar ett unikt stort program med musik. I Vattnäs Konsertlada blir det premiär för den nyskrivna svenska operan Norrmalmstorgadramat- att dö på sin post under den årliga operafestivalen Sångfest. Musik i sommarkväll bjuder på hela 14 olika konserter i församlingens kyrkor, alla med fri entré. Succén från förra året Bryggdans upprepas på Sollerön med dans på brygga till stororkester. Lilla Musikkalaset @Lilla Helfvetet rundar av musiksommaren med två festivaldagar med rock, pop, country & blues i centrala Mora.

Festival och marknader

Saxviken utmed Siljans strand är Moras centrala båthamn och festivalområde. Här blir det Mora Marknad med tivoli och
under veteranbåtfestivalen Siljan Classics fylls Kajen med båtklenoder från hela Sverige.
Här kan man också kliva ombord på S/S Engelbrekt och
M/S Gustaf Wasa för sköna kryssningar på Siljan i sommar. Den viktiga Mora Pride-festivalen äger rum sista helgen i
augusti med en heldag med Pride-tåg, musikteater, regnbågs-mässa och efterfest.

Vasaloppets sommarvecka

Vasaloppets sommarvecka jubilerar med det tionde året av Cykelvasan. En folkfest väntar för både stora och små med olika lopp där man kan cykla, löpa och lunka sin sträcka fram till Mora.