Vasaloppsbyn Mora

  • Posted on 10th februari 2017,
  • written by

Projekt Vasaloppsbyn Mora har med Bullas Jonas Jansson tagit fram en karta. Text nedan utdrag från DT/SE

Vasaloppsbyn Mora är ett samverkan projekt med Mora Köpstad, Vasaloppet och Mora kommun. Alla kan rita en linje. Kartans illustratör Bullas Jonas Jansson, är född och uppväxt i Mora, har dock kultiverat sin hand och penna under många år för att göra just det: hänföra blicken med sina illustrationer.

Lyckligtvis har han också funnit flera sätt att använda sina talanger genom åren. Han har illustrerat böcker, seriealbum, böcker, kuvert, pixiböcker och gjort grundböcker i teckning tillsammans med Esbjörn Jorsäter.

– När jag började för längesedan ville jag egentligen teckna serier. I efterhand, med tiden, drogs jag åt illustrationer och barnböcker. Men tuschlinjen där allt började finns kvar, berättar Bullas Jonas Jansson.

Nu kan Bullas Jonas Jansson lägga till ytterligare ett jobb och arbetsgivare i sitt cv. Han har ritat kartan som kommer finnas lite överallt i Mora inom några veckor. Där vill man lyfta fram utbudet som finns i Mora och uppmärksamma allt som går att besöka. 

– Som rent uppdrag är det lite ovanligt. Jag har gjort illustrationer till andra projekt men inte på det här sättet. Det har varit roligt. Rent generellt gillar jag att teckna arkitektur. Och nu när resultatet är klart känner han sig nöjd. Han satte sig ned vid ritbordet och började måla i november.

– Det har varit givande. Jag tycker färgskalan blev riktigt bra. I överlag gillar jag att göra illustrationer med detaljer. Saker som tar mycket tid. Jag trivs med sådana jobb. Att bygga små världar, kan man väl säga. Det tycker jag är riktigt kul. 

Kartan är en viktig del i att locka Morabor och de som bor i förskingringen att komma hit och ta del av folkfesten. Och ha riktigt kul i Mora. Likaså göra den det enkelt för våra långväga gäster att få ta del av platsen de har rest till, säger Camilla Collett, projektledare Vasaloppsbyn Mora och Handelsutvecklare Mora Köpstad.