Kavaj är en mer formell klädkod än udda kavaj. Traditionellt så har Kavaj inneburit Mörk kostym, men idag så ses Mörk kostym snarare som en egen klädkod som är snäppet mer formell än Kavaj. Kavaj är lite ledigare, och passar framför allt bra på dagen och sommarhalvåret. De vanligaste missförstånden är att det som man skulle räcka med att sätta på sig en kavaj, eller att man som kvinna ska ha just kavaj.

Klädkod Kavaj innebär kostym

Kavaj  – Herrar

Kavaj innebär för herrar att man ska bära kostym. Valfriheten är dock stor vad gäller färg, både på själva kostymen och skjortan. Kostymen kan vara både tvådelad, eller tredelad (med väst). Viktigt att tänka på är dock att en kostym alltid är sydd i samma tyg och samma färg, en nyansskillnad kan göra stor skillnad och drar ned helhetsintrycket. Slips eller fluga är obligatoriskt. Vad gäller skor så ska de vara svarta efter kl 18, och bär man skärp så ska det gärna matcha skorna i färg. Bruna skor kan användas tidigare på dagen, men ska aldrig kombineras med mörk kostym.
Vad gäller kostym så kan man generellt säga att ju mörkare färg, desto mer formellt.  Är klädkoden Kavaj kan det därför vara bra att känna av vad det är för typ av tillställning. En ljus kostym passar exempelvis bättre på dagen, och på sommarhalvåret, än vad den gör på kvällen. Är du osäker är det aldrig fel att bära den mer formella varianten mörk kostym för att vara på säkra sidan. Samma sak gäller färgen på skjortan, där ljus (vit, ljusblå) färg anses mer formellt än mörk- eller färgglad skjorta.

  • Kostym i valfri färg. Kavaj, byxa och eventuellt väst ska vara i samma tyg och färg. Desto mörkare färg ju mer formellt.
  • Skjorta i valfri färg. Desto ljusare färg ju mer formellt.
  • Skorna ska vara svarta efter kl 18, men kan vara bruna tidigare på dagen tillsammans med en ljusare färg på kostymen. Regeln är dock gammal, och troligen en kvarleva från en tid då det var självklart att bära mörk aftonklädsel efter kl 18, exempelvis mörk kostym eller frack. Idag anses bruna skor vara ett alternativ även på kvällen vid klädkod Kavaj. Eventuellt skärp ska vara i samma färg som skorna.
  • Slips eller fluga är obligatoriskt.

Elegant men inte aftonklädsel

Kavaj – Damer

Kavaj  är en benämning på en klädkod, och alltså inte vad man som kvinna ska ha på sig. Även som kvinna innebär det att man kan klä sig mindre formellt.

Vad gäller klädkoder för kvinnor så finns det inte lika mycket regler som för män, men tänk ungefär såhär:

  • Finare vardag
  • Klänning, kjol, byxdress eller dräkt. Det ska vara elegant men inte lika uppklätt som en mörk aftonklädsel. Klänning eller kjol ska minst gå ned till knäna, men inte vara golvlång. Sparsam urringning.
  • Snygg byxa och top fungerar.
  • Smycken kan göra stor skillnad och ge ett mer eller mindre formellt intryck, beroende på stil.
  • Precis som herrar kan bära mörk kostym när det står kavaj som klädkod, så går det bra för kvinnor att ha mörk kostymklänning. Det är aldrig fel, men man kan försöka känna av hur formell tillställningen är. Äger den rum på kvällen så kan man tänka en högre formell nivå.