Mora är känt för att fostra idrottsstjärnor på snö. Johannes Pettersson är Morasonen som har vuxit upp på snö, men bytt kurs för att istället bli bäst i världen på vatten. Från Siljan har han tagit sig ut på europeiska vatten och fokus ligger nu på VM 2018. Lägg namnet på minnet, Mora har ett framtidshopp inom segling.

Johannes är uppvuxen i en aktiv familj i Hemus, nära Mora Skidstadion. I tidig ålder körde han motocross på sommaren och tränade alpint på vintern. Som 9-åring skickade pappa Anders honom på seglarskola och Johannes fastnade direkt. Anders som själv hade seglat var drivande i Mora Segelklubb och såg till att de aktiva fick prova på att tävla inom klubben och i Dalarna.

Första stora regattan
2007 provade han på den första stora tävlingen under Junior SM i Marstrand med 450 tävlande båtar. Det blev en
omskakande upplevelse att segla på blåsigt hav med så många båtar till start.
– Segling är en tuff sport, man måste våga sätta dit sina medtävlande. Det är lite som i skicross, förklarar Johannes.
Resultatmässigt blev det en jumboplacering. Året efter stod han över för att sedan komma tillbaka 2009 och kämpa sig vidare i resultatlistan. 2010 seglade han hem ett brons!

Seglargymnaium
Bronspengen gav honom biljetten till seglargymnasiet i Motala, där endast 7 personer per år blir antagna. Han körde sin sista alpina tävling som 15-åring och fokuserade sedan helt på seglingen. Åren på gymnasiet gav honom den träningsmängd och kunskap som krävs för segla på elitnivå, 2-3 timmar segling om dagen så länge det inte varit is och 700 timmar seglingskunskap.
– Man ska kunna läsa av vindar, vågor och strömmar. Segling är som schack. Vad blir nästa drag? Det gäller att tänka två steg framåt, förklarar Johannes.

En komplex sport
I höstas tog Johannes klivet från klassen Laser till Finn, vilket har krävt 15 kg viktuppgång och en investering i en ny båt. Båten heter “Skuld” efter en av nornorna, i den nordiska mytologin, som spinner ödestrådarna i varje människas liv, förklarar Johannes.
– I klassen Finn krävs det att man är mycket starkare och är en bra seglare. Nu är det segling på en helt annan nivå, säger Johannes.
Ett race tar 1- 1,5 timme så de krävs mycket styrka och kondition. Johannes tränar 3-4 styrkepass och 3 konditionspass i veckan.
– Som yngre kör du mer på styrka och ju äldre du blir desto smartare seglar du. Man blir aldrig fullärd och det är tjusningen med sporten. Man kan inte vara bra på en sak utan måste behärska så många delar, säger Johannes.

Skills för att nå toppen
– På start måste man plugga in all kunskap om banområdet i skallen, förklarar Johannes.
Man gör sig en bild om hur racet ska utföras. Om planen inte går i lås, måste man vara beredd att parera. Det gäller att vara orädd men samtidigt ha respekt för naturens krafter.
– När det blåser 18,5 meter per sekundär man inte så kaxig, skrattar Johannes.

Kungliga Segelsällskapet
2015 tog Johannes det efterlängtade JSM-guldet vilket blev avstampet mot nästa nivå. Han blev scoutad till elitklubben KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet.
– Om man ska göra en OS-satsning måste man tillhöra en elitklubb, säger Johannes.

Siktar mot VM
Närmsta tävling är i Kiel i Tyskland. Johannes och ytterligare en svensk har kvalat in till detta testevent som är För-
VM till VM nästa år. VM 2018 är kvaltävlingen till OS i Tokyo 2020.
– Det är en jätteviktig tävling och en måttstock på hur jag ligger till internationellt, säger Johannes.