Prylarna för outdoor-livet

Intresset för outdoor-upplevelser växer och Moras sport- & fritidsbutiker har ett brett  sortiment för det aktiva utelivet. Hos Johns Sport, Nära Fjället och Intersport finns allt man kan behöva vad gäller kläder och utrustning för stora och små äventyr. Tips och råd får du på köpet, här är några att börja med.

Andreas Sundqvist • John´s Sport i centrum

Vi ser att intresset för outdoor växer och har stadigt ökat både sortiment och försäljning inom segmentet. Hos oss hittar du allt du kan behöva både vad gäller kläder och utrustning för stora och små äventyr.

Andreas Sundqvist • John´s Sport i centrum

Vad ska jag lägga pengar på i första hand för att få en rolig outdoor-sommar?
En bra ryggsäck. Den ska vara anpassad efter dig och dina behov. Det är viktigt att prova ut säcken så den sitter bra och att funktioner och storlek baseras på vad du ska använda den till.
Rätt på fötterna. Även här ska behov och funktion matchas och du ska prova ut rätt sko eller känga för din fot. Tänk på att gå in skon ordentligt innan du drar iväg på långtur.
En skön varm sovsäck. Sommarnätter i Sverige kan bli svala, viktigt att ha med sig i val av sovsäck.

Vad ska jag inte glömma att packa ner i ryggsäcken?
Ett första-hjälpen-kit är viktigt att ha med. Det finns smidiga som innehåller det nödvändigaste.
Vädret kan skifta fort, framförallt i fjällen. Se därför till att ha med förstärkningsplagg och lite extra energi.

Jag vill äta gott också! Kan jag göra det utomhus?
Absolut! För matlagning utomhus kommer det nya prylar hela tiden. Varför inte steka pannkakor med en Muurikka eller grilla mackor och fisk över öppen eld. Ska man vandra längre behöver packningen lättas och då är ett stormkök perfekt. Utbudet av frystorkad mat är numera ganska stort så de flesta kan hitta en favoriträtt.

Vad har du mer alltid med dig i ryggsäcken?
Stormtändstickor går jag aldrig utan. Då vet jag att jag alltid får fart på elden även om det regnar.
Ägghållaren är en pryl man kanske inte trodde man behövde. Men så smart och väldigt gott med kokt ägg till frukost när man är ute på en tur.

För matlagning utomhus kommer det nya prylar hela tiden. Varför inte steka pannkakor med en Muurikka eller grilla mackor och fisk över öppen eld.

Ska man vandra längre behöver packningen lättas och då är ett stormkök perfekt. Utbudet av frystorkad mat är numera ganska stort så de flesta kan hitta en favoriträtt.

Stormtändstickor ger fart på elden även om det regnar. Ägghållaren är en smart pryl och det är väldigt gott med kokt ägg till frukost när man är ute på en tur.

Stefan Skoglund • Nära Fjället i centrum

Nära Fjället är en butik som helt fokuserar på outdoorlivet och prylarna som ger ett bra uteliv.
– Att uppleva naturen till fots, cykel eller på vattnet är fantastiskt och vi har så mycket härliga äventyr i området. Det är kul att fler och fler upptäcker detta, säger Stefan.

Stefan Skoglund • Nära Fjället i centrum

Vad är det viktigaste att tänka på när jag planerar mina outdooräventyr i sommar?
Välj produkter av bra kvalitet! Det kostar kanske något mer i inköp men du får en så mycket bättre upplevelse och en produkt du kan ha i många år framåt. Att vandra tar på krafterna, du behöver energi. Har du t ex ett sprit- eller gasolkök av sämre kvalitet som krånglar och inte klarar påfrestningarna av fjällmiljön så får du inte i dig den mat du behöver. Du måste också vara utvilad för att orka. En billigare sovsäck klarar inte nattkylan som kan uppstå även sommartid. Fel och dålig utrustning kan vara direkt farligt i vissa lägen.

 

,

En bra termos och en skön hatt eller keps som skydd för solen.

Välj produkter av bra kvalitet! Det kostar kanske något mer i inköp men du får en så mycket bättre upplevelse och en produkt du kan ha i många år framåt.

Du måste vara utvilad för att orka med din vandring. En billigare sovsäck klarar inte nattkylan som kan uppstå även sommartid. Fel och dålig utrustning kan vara direkt farligt i vissa lägen.

Finns något jag kan göra för att förebygga skavsår?
En bra känga är grunden. Den ska vara vridstyv med kraftig sula så den tar upp trycket från marken som kanske är stenig eller full med rötter. Prova ut den ordentligt och gå in den innan eventuell längre tur.
Använd en riktigt tunn strumpa närmast foten, den blir som ett skydd. Utanpå den tar du ytterligare en strumpa, då skapas friktionen
mellan strumporna istället för på foten. Innerstrumpan trycker även ut fukten från foten till ytterstrumpan och du håller dig torr och varm. Välj strumpor i ull för optimal reglering av värme och fukt. Se också till att ha med bra skavsårsplåster i packningen om ändå skav skulle uppstå.

Har du något extra gott mattips för utelivet?
Att göra sin egen pizza smakar fantastisk när man är ute. Du fixar det lätt i ditt triangiakök. Ta med färdig pizzabotten med tomatpuré, skinka, korv och ost eller vad du vill ha på. Klipp gärna ner lite färska kryddor och några doppar olivolja i en påse. Baka ut degen i stekpannan och lägg på dina ingredienser. Sätt sedan en av kastrullerna över
pizzan och grädda den på köket tills den är klar.

Något annat du tycker man ska packa ner i ryggsäcken?
En bra termos och en skön hatt eller keps som skydd för solen.

Anders Nyström • Intersport i Noret

Hos Intersport finns allt som behövs för en outdoorsommar vad gäller kläder, skor och utrustning för t ex en flerdagarsvandring i fjällmiljö. – Något som vi ser växer är intresset för så kallad glamping – att bo bekvämt även om man är ute i naturen. Hos oss finns prylarna för att fixa en egen glamping, berättar Anders.

Anders Nyström • Intersport i Noret

Vi ska ha tältet som bas under semestern, hur kan vi få det lite mer bekvämt?
Ett tips är att välja en tältkåta. Då får du mer rymd och utrymme och kan även välja till en kamin för värme och mysfaktor.
För extra skön sömn kan en tältsäng vara ett bra alternativ. Med ett självuppblåsande liggunderlag och en skön varm sovsäck kommer du sova bekvämt många sommarnätter.

En tältkåta på cirka 14 m² kan användas för upp till 7 personer.

För extra skön sömn kan en tältsäng vara ett bra alternativ.

Barnen är lite skeptiska till planerna om en outdoorsemester, har du några tips?
Att få sova i ett eget tält brukar de flesta, lite större, barn tycka är riktigt spännande. Vi har smidiga mindre tält som barnen ofta klarar att bära själva. För att göra campingturen till en härlig upplevelse behöver man sova gott. I en sovsäck anpassad för barn blir sömnen ofta bättre. Vår barnsäck med reglerbar längd är perfekt för sommarens äventyr. Sen får man inte glömma något roligt spel och lite gott att äta!

Maten ja, vad är dina bästa mattips?
Att grilla kolbullar eller mackor över öppen eld en fin sommarkväll slår det mesta. Kolbullepanna och mackjärn är numera storsäljare hos oss.
Vill också slå ett slag för klassikern grillad korv, enkelt men gott. Och grillpinnen har du i packningen.

Vilken outdoorpryl ska man inte missa, oavsett om det gäller camping, glamping eller hiking?
Dry bags är riktigt bra, då har du alltid torra kläder oavsett vad som händer.
En smidig kylsticka är perfekt, håller alla typer av vätska kallt under varma dagar.

Text & foto: Linn Löfman