Nils Olsson Dalahästar

Kärlek, Tradition & Hantverk – Dalahästtillverkning i obrutet arv

Vi människor har i alla tider avbildat hästen. Våra förfäder ristade bilder av sin trogne vän i grottorna och så har det fortsatt. På 1700-talet började skogsarbetarna i byarna runt Mora att tälja hästar i sina timmerkojor om kvällarna. Där föddes föregångaren till vår tids dalahäst. Så småningom, under 1830-talet, fick hästarna blommönster, det vi i dag kallar kurbits. Hästarna såldes från flera byar kring Mora och fick följa med handelsresande runt i landet.

Bröderna Nils och Jannes Olsson föddes i en fattig familj i Nusnäs, en av de byar i vilken man tillverkade de första dalahästarna. De fick tidigt hjälpa till med försörjningen genom att snida hästar efter skolan. 1928, när de var blott 13 och 15 år gamla, tog bröderna ett lån på 400 riksdaler för att köpa en bandsåg och den första lilla dalahästfabriken såg sitt ljus.

I obrutet arv tillverkas dalahästar än i dag av Nils och Jannes Olssons ättlingar. Bröderna bidrog till ett kulturarv som också kommit att bli symbolen för Sverige: dalahästen. En symbol som finns spridd över hela världen och som har sitt hjärta och ursprung hos Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs.

Dagens dalahästtillverkning genomsyras av noggrannhet och är en process i flera steg. Eldrivna maskiner har ersatt vevande för hand men det är också det enda som förändrats. Fortfarande täljs nämligen hästarna av flinka fingrar och får sin karaktäristiska krusmålning av skickliga händer. Traditionen och kärleken till hantverket är densamma nu som 1928 när vi startade. Det är vår stolthet och drivkraft även i framtiden.

Kontakt:

0250 – 372 00

www.nilsolsson.se

Nils Olsson Dalahästar
Edåkersvägen 17, Nusnäs, Sverige